Voeding en Gezondheid aan Wageningen Universiteit

Ooit wilde ik kinderarts worden, best wel lang geleden. Zo rond mijn zestiende besloot ik dat ik het voorkomen van ziektes leuker vind dan het genezen van zieke mensen, waardoor ik me meer ging richten op preventie. Het duurde niet lang voordat mijn oog viel op een studie die goed bij me aansluit: Voeding en Gezondheid.

Ik ben al van jongs af aan veel bezig met mijn gezondheid, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door mijn eeuwige ruzie ermee. Ik was vroeger om de twee weken verkouden of had weer eens een griepje opgelopen. “Ah, ben je weer eens ziek?” Wat was het toch fijn om dat steeds te moeten horen… Rond mijn 16e begon ik me te oriënteren op de studie die ik zou doen. Zodra ik over Voeding en Gezondheid las, wist ik dat ik mijn roeping had gevonden. Wageningen Universiteit klonk alleen niet heel uitnodigend (daar zijn toch alleen boeren?).  Toch waren na een open dag al mijn twijfels weg. Leren over het lichaam, wat voeding met je doet, hoe je ervoor kan zorgen dat mensen gezond blijven… heerlijk!

September 2006 begon ik met de studie, waarbij ik in het begin veel in vieze dampen moest staan in een lab en berekeningen uitvoeren; niet mijn favoriete bezigheden. Bij een eerste vak moesten we een verslag schrijven over welke richting we op wilden met onze studie. Ik schreef toen al dat het 100% Public Health Nutrition zou worden. Ik wilde een veel directere invloed kunnen uitoefenen op de gezondheid en het welzijn van anderen en heb daarop mijn vakken bewust gekozen.

Aan het begin van mijn derde jaar raakte ik in de ban van vakken rondom communicatie en sociale psychologie. Dat waren eyeopeners voor me doordat ik door de jaren heen gewend was geraakt om gezondheidsproblemen behoorlijk exact te benaderen. Uiteindelijk heb ik mijn BSc-thesis bij de leerstoelgroep Communicatie gedaan en rolde er zelfs een minor uit. Ik richt me al heel lang niet meer op alleen voeding, getuige mijn MSc-thesis (eenzaamheid) en stages (eenzaamheid, dementie), maar toch maak ik nog altijd goed gebruik van alle kennis die ik vanuit mijn studie heb opgedaan.

Voeding is een perfect uitgangspunt voor veel onderwerpen. Het fijne aan Wageningen is dat het mogelijk wordt gemaakt om je kennis breed toe te passen. Dat heb ik dan ook met alle plezier gedaan!