Gezond ouder worden

Zoals het een goede thesis betaamt heb ik ook voor deze een heerlijk lange titel bedacht die er indrukwekkend uitziet. A qualitative process evaluation of the intervention strategies aimed at reducing the level of loneliness among elderly citizens of Epe. Oftewel, ik heb een project geëvalueerd dat gericht is op het verminderen van eenzaamheid onder ouderen in Epe… en het was leuk!

Het kan zijn dat je nooit van Epe hebt gehoord; ik was er ook niet bekend mee voor dit onderzoek. Inmiddels ken ik zowat elk puntje in de vier dorpen van de gemeente Epe, dankzij de interviews die ik met ouderen daar heb gehouden. In het kader van mijn afstudeeronderzoek heb ik bij GGD Gelre-IJssel zes maanden onderzoek gedaan naar het project Gezond ouder worden in Epe. Daarbij lag de focus vooral op wat de ouderen van het project en de activiteiten binnen dit project vonden.

Na 14 interviews met stuk voor stuk lieve, behulpzame ouderen die hadden gereageerd op mijn interviewverzoek kwam ik tot drie conclusies.

De drie belangrijkste aanbevelingen voor toekomstige projecten gericht op het verminderen van eenzaamheid bij ouderen in Epe zijn (1) het formuleren van boodschappen die aansluiten op de belevingswereld van de ouderen en opvallend en herkenbaar zijn, en het gebruiken van rolmodellen, (2) richten op de relatief jongere ouderen, omdat zij nieuwe activiteiten makkelijker in hun dagelijks levenspatroon kunnen opnemen, en (3) richten op samen een gezellige tijd doorbrengen en betrokken blijven bij de omgeving, in plaats van de nadruk op gezondheidsvoorlichting leggen.

Ik geloof dat ik me nog best nuttig heb gemaakt voor het project, maar ik kan in ieder geval met zekerheid zeggen dat ik mezelf goed heb ontwikkeld hier. Ik had hele prettige begeleiders die me motiveerden om het beste uit mijn onderzoek te halen. Daarnaast heb ik veel geleerd door de gesprekken met de ouderen, waardoor ik inmiddels dus mijn hart heb verloren aan deze doelgroep.

Ik vond het in ieder geval een leerzaam, fijn afstudeeronderzoek, waardoor ik toch meer richting gezondheidsbevordering ben gaan neigen, en dan het liefst over ouderen. 1 oktober mag ik zelfs een presenteren over dit onderzoek bij het Nationaal Gerontologiecongres, en daar kijk ik erg naar uit!

Edit: inmiddels is het onderzoek al gepubliceerd!