Eiwitverrijkte maaltijd-concepten voor ouderen

Na lang wachten is het nu dan eindelijk rond! Per 1 augustus ben ik als promovendus aangesteld op het onderzoek De ontwikkeling van eiwitverrijkte maaltijdconcepten aansluitend bij de wensen en behoeften van ouderen. 

In principe blijf ik dan werken bij Wageningen UR Food & Biobased Research, waar ik nu ook al werk, dus qua werkplek en collega’s verandert er weinig (wat ik niet erg vind). Wel zal ik nu meer bij Wageningen University betrokken zijn, omdat ik ook een werkplek krijg op de afdeling Humane voeding, en nieuwe collega’s! Ook zal er wat veranderen qua werkzaamheden, omdat het nu echt “mijn” onderzoek wordt en ik veel sturing kan geven aan de richting waarop het zal gaan. Natuurlijk doe ik dat niet alleen, maar word ik begeleid door een promotor, prof. dr. Lisette de Groot, en twee co-promotoren, dr. ir. Annemien Haveman-Nies en dr. ir. Gertrude Zeinstra.

Ik moet zeggen dat ik wel erg geluk heb omdat ik ook een beetje heb meegeschreven aan het onderzoeksvoorstel en al op meerdere manieren betrokken ben geweest met Gertrude en Annemien. Met Gertrude werk ik al ruim een jaar erg intensief aan Genieten aan tafel, waarvan zij de hoofdonderzoeker is. Annemien was mijn begeleider bij mijn thesis en bij mijn stage, dus die ken ik ook al heel goed! Sterker nog, zij is eigenlijk de reden dat ik ooit begon met overwegen om misschien toch maar te gaan promoveren. Eerst vond ik het niets voor mij namelijk, tot ik ineens inzag dat een promotieonderzoek helemaal niet “droog” hoeft te zijn en je ook heel praktisch en met mensen bezig kan zijn.

Dat is ook het uitgangspunt van mijn promotieonderzoek nu. We willen nieuwe maaltijdconcepten ontwikkelen die thuiswonende ouderen met een hulpbehoefte kunnen ondersteunen om aan hun eiwitbehoefte te komen. Eiwitinname door ouderen is erg belangrijk, omdat zij onder andere door verouderingsprocessen spiermassa verliezen, wat negatieve gevolgen heeft voor hun voedingsstatus en kwaliteit van leven. Met behulp van de maaltijden die we willen ontwikkelen willen we ervoor zorgen dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen en daar ook meer kunnen blijven doen. Betrokken zijn en kunnen blijven bij de maatschappij is dan ook belangrijk in het onderzoek.

We zijn nog bezig met de ontwikkeling van een werkplan, om te kijken wat haalbaar is in de vier jaar die ik ervoor krijg. Ondertussen ben ik ook nog bezig met Genieten aan tafel, maar daaruit kan ik ook veel kennis en ervaring putten, dus dat scheelt weer! Verder moet ik ook nog een leuke naam bedenken voor mijn onderzoek, maar dat komt wel goed. Ik heb er in ieder geval erg zin in, ontzettend leuk project met leuke begeleiders, dus de komende jaren zal ik het er veel over hebben vermoed ik. :-)

Update: het project heeft inmiddels een naam! En ik heb een nieuwe co-promotor in plaats van Gertrude, namelijk Stefanie Kremer. Gertrude gaat zich nu helemaal richten op voedingsonderzoek met kinderen (wat natuurlijk ook heel leuk is), en gelukkig heb ik aan Stefanie ook een hele goede, dus dat gaat helemaal goed komen!